30 år med harmonikaen

Kristian begyndte at spille harmonika, da han var 10 år gammel. Det var bedstefaderen Evald Hammerum der var læremesteren og inspirationskilden i de første år. Alt blev lært efter gehør eller ved at bedstefaderen pegede på knapperne i en rækkefølge og så gentog Kristian det bagefter. Hurtigt blev Kristian optaget i den lokale harmonikaklub i Videbæk og senere også i Herning, hvor Kristian mødte den jævnaldrende Jesper Christensen. De dannede hurtigt makkerpar og begyndte at tage ud og optræde på landets mange harmonikatræf.

Læs mere om min historie

Begyndelsen med Kristian Rusbjerg

Musikken blev hurtigt mere og mere avanceret og Kristian begyndte at deltage i flere musikkonkurrencer og vandt konkurrencen Frosini Grand Prix i årene 1997, 1998 og 1999. I 2001 udgave Kristian & Jesper deres første CD sammen og ganske kort tid derefter blev de kontaktet af et større pladeselskab, som gerne ville udgive en samling CD’er med de to unge mænd. Dette blev til CD’erne ”Harmonika træffere” hvor også den nye makker Jens Peter Nielsen kom ind i billedet. Samlet blev det et pladesalg på over 100.000 solgte CD’er, hvilket udløste både guld og platin plader for bedriften. Kristian & Jens Peter fortsatte samarbejdet og fik lejlighed til at deltage i den danske film ”Inkasso” og senere medvirkede de som gæsteartister på en af Dræsinebandens CD’er. Dette blev til et længere samarbejde med Dræsinebanden, som Kristian spillede fast sammen med i de sidste 4 år orkestret eksisterede.

EN NY DIMENSION
I 2012 Begyndte Kristian på folkemusikkonservatoriet i Odense og startede for første gang med musikundervisning af bl.a. Lars Holm fra Sverige. Samme år indtrådte Kristian i det festlige orkester ”Tyrolerband” som spiller original oberkrainer musik og selvfølgelig også musik til de kendte oktoberfester. 2012 bliver også året hvor samarbejdet med den folkekære sanger og sangskriver Peter Vesth begyndte. Sammen spiller de Peter Vesths mange kendte sange og med Kristian på harmonika får musikken en ny
dimension og de har hurtigt fundet vejen til et fast samarbejde som også allerede har inkluderet flere pladeindspilninger.

I 2014 var det 25 år siden Kristian startede med at spille på harmonika og det var i den anledning at  dobbelt CD’en ”Visitkort” er blevet produceret. Musikken spænder lige fra folkemusik, viser og gammeldans musik til Jazz, pop og country og videre til argentinsk tango, fransk musette og tyrolermusik. ”- Jeg har samlet en lang række af mine musikalske venner fra mange forskellige genre og indspillet en bred vifte af det musik jeg spiller i dag.” siger Kristian og tilføjer ”- og Jeg håber I får fornøjelse af musikken og de mange forskellige genre.”

Læs mere om min historie

Utraditionel musikgenre

Kristian fik hurtigt øjnene op for at harmonikaen også kunne bruges i lidt mere utraditionelle musikgenre og var i en periode en del af rockorkestret ”Opossum” som spillede gedigen rock’n’roll til bl.a. motorcykeltræf. Den traditionelle folkemusik blev også en del af Kristians nye bekendtskaber og i det danske folkemusikmiljø var han med til at danne bandet ”Folked Up”. Men han bevarede stadigvæk rødderne indenfor harmonikaverden og fik lyst til at spille musik af komponisten Pietro Frosini som igennem hele den musikalske opvækst havde fyldt meget. Nu fik den endelig lov til at udfolde sig med harmonikavirtuosen Søren Brix. Sammen udgav de CD’en ”Rusbjerg & Brix” og fik hurtig stor anerkendelse i harmonikamiljøet.

Kristian blev også langsomt mere og mere interesseret i jazzen. Mødet med den danske mundharpe virtuos Jacob Venndt fandt sted ved en tilfældighed, men hurtigt fandt de fælles fodslag i den franske musette og jazzen, og blev hurtigt populære for det unikke sammenspil. Samtidig var sigøjnerjazzen også blevet en større del af repertoiret og bandet ”Djang’it Delight” og senere ”Strings & Buttons” blev etableret. I 2011 mødte Kristian de to naboer Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen og hurtigt blev et samarbejde på musikstedet ”Mariehaven” en realitet. Husorkesteret ”Maries Festival Band” kom til verden med Kristian som kapelmester og spiller nu fast i Mariehaven til Sommersang i Mariehaven og Mariefestival i Ansager som bl.a. hvert år bliver vist på TV.

Kristian Rusbjerg

Welcome to my World

En af landets populæreste og bedste harmonikaspillere, Kristian Rusbjerg besøger i dette program Stig Ulrichsen i den hvide sofa i Welcome to my World studiet på Memphis Mansion i Randers. Kristian Rusbjerg har solgt flere albums end nogen anden harmonikaspiller, og i dette program fortæller han om sin store interesse for harmonikaen, og hans samspil med bl.a. Peter Vesth.