Harmonikaen taler et sprog, vi alle kan forstå!

Jeg, Kristian Rusbjerg, er opvokset med en harmonika lige ved hånden. Som barn og ung blev jeg draget af harmonikaens mange facetter: et helt særligt instrument, der kan lyde som et helt orkester. I dag har jeg mere end 20 års erfaring, og jeg spiller alt fra franske musettevalse, manouche, italienske tarantella’er, spanske pasodobler over i svenske valse, danske viser, østrigske tyrolerpolkaer og sågar rock. Harmonikaen er et instrument, der kan bære alle musikgenrer.

Jeg spiller med i et væld af forskellige musikgrupper – optræder solo, i duoer, trioer og i bands, komponerer musik og tilbyder mig som gæstesolist/studiemusiker på andres indspilninger.

LÆS MERE OM MIN HISTORIE

Kristian Rusbjerg – ”måske Danmarks bedste harmonikaspiller!”

…sådan er Kristian Rusbjerg blevet præsenteret, når han har stået på scenen i Mariehaven. Og efter mere end 30 år med harmonikaen på skulderne ér Kristian en sublim harmonikaspiller! Kristian har i dén grad formået at sætte harmonikaen på det musikalske landkort, og i dag turnerer han landet tyndt med sin harmonika og de forskellige musikere og bands, som han er involveret i.

Kristian fik den første musikalske lærdom af sin bedstefar. Bedstefar Evald Hammerum havde erfaringen, og lille Kristian havde interessen, passionen og tålmodigheden til at lære det svære instrument at kende. Alt blev lært efter gehør eller ved, at bedstefar Evald pegede på knapperne i en rækkefølge, og så gentog Kristian det bagefter.

I ungdomsårene brugte Kristian mange timer i harmonikaklubben i Videbæk, og senere mødte han den jævnaldrende Jesper Christensen. De to dannede hurtigt et makkerpar og optrådte på landets forskellige harmonikatræf. Gennem årene er der opstået mange musikalske venskaber via harmonikaspillet; bla. mødet med Jesper, Jens Peter, Dræsinebanden, Helge Engelbrecht, Peter Vesth og mange mange flere.

Repertoiret er bredt, og Kristian spiller alt lige fra franske musettevalse og manouche, italienske tarantella’er, spanske pasodobler, svenske valse, danske viser, østrigske tyrolerpolkaer og meget mere. Ifølge Kristian kan harmonikaen nemlig bære alle musikgenrer.

Kristian Rusbjerg er en mand med mange jern i ilden, og han spiller harmonika i et hav af forskellige konstellationer, så der burde være noget for enhver smag og til enhver lejlighed. Han er herhjemme et synonym med harmonikamusik, og det er ikke helt uden grund.

Kristian Rusbjerg har et hjerte, som banker for harmonikamusik, og det er musik på topplan!

Læs mere om min historie

Den musikalske rejse

Interessen i harmonikaspillet startede i 10-års alderen hjemme hos bedstefar Evald Hammerum, hvor unge Kristian spillede efter gehør.

Musikken blev hurtigt mere og mere avanceret, og Kristian deltog i musikkonkurrencer. I 2001 udgav Kristian Rusbjerg og Jesper Christensen deres første CD sammen, og ganske kort tid efter blev de kontaktet af et større pladeselskab, som gerne ville udgive en samling CD’er med de to unge mænd. Det er blevet til 4 ”Harmonikatræffere” og et samlet pladesalg på over 100.000 solgte CD’er. Den bedrift udløste både guld- og platinplader.

I 2012 startede han på musikkonservatoriet i Odense og fik solid musikundervisning af bl.a. svenske Lars Holm. Kristian indledte samtidig et samarbejde med Peter Vesth og stiftede samme år Maries Festival Band i Mariehaven. To samarbejder der varer ved den dag i dag! 2012 var et travl tid, hvor Kristian fik arbejdet med mange forskellige genrer og startede en masse nye ting op.

I 2014 udgav Kristian Rusbjerg, i forbindelse med sit 25 års jubilæum, dobbelt CD’en ”Visitkort”. Et ”visitkort” der viser de mange forskellige typer musik, som Kristian spiller med sin harmonika. Musikken på CD’en spænder lige fra folkemusik over viser og gammeldans musik til jazz, pop, country, argentinsk tango, fransk musette og tyrolermusik.
Harmonikaen er et stemningsfyldt instrument at spille julemusik på, og i 2015 udgav Kristian CD’en ”Accordion Christmas”. Inspirationen kom fra en rejse til Nashville. Julepladen indeholder klassiske julenumre og et enkelt helt nyt nummer, som Kristian skrev i samarbejde med den amerikanske sanger og sangskriver Melanie.

I 2020 udgav Kristian Rusbjerg singlen ”Egne kompositioner – vol. 1”, hvor nummeret ”Mette Polka” indgik. Melodien blev Kristians debut på DR’s Dansktoppen og var listens første rent instrumentale nummer nogensinde – og med en debut på 1. pladsen ikke mindst!

Perioden 2020 til 2022 har været en tid med store forandringer for Kristian, både musikalsk og privat. Kombinationen har givet ham tiden, lysten og modet til selv at komponere musik. Derfor følges singlen fra 2020 op med singlen ”Egne kompositioner – vol. 2” i 2022.

Kristian Rusbjerg

Welcome to my world

En af landets populæreste harmonikaspillere, Kristian Rusbjerg gæster Stig Ulrichsen, hvor han fortæller om sit liv i harmonikaens verden.