Kristian og Jesper

Harmonika Træffere

1.
Calle Schewens Vals
E. Taube
2.
Trædballehbus polka
F. Iversen
3.
Forelsket I København
B. F. Bjerre
4.
Min älskling du är som en ros
E. Taube
5.
Indifference
J Colombo/A. Murena
6.
Säkkijärven polka
Trad.
7.
Afton på Solvik

A. Walther

8.
Tico Tico
Z. de A breu
9.
Cubanola
P. Frosini
10.
Rally polka
A. Hauge
11.
Bågskytten
R. Sundquist
12.
El Combanchero
R. M. Hernandez
13.
King Cotton March
J. P. Sousa
14.
Dalavalsen
C. Jularbo
15.
Hvorfor er lykken så l unefuld
K. Jönsson
Kristian og Jesper

Musikere & Indspilningsinfo

Medvirkende musikere

Kristian Rusbjerg – Harmonika
Jesper Møller Christensen – Harmonika
Per Lindvall – Trommer
Jens Dalsgaard – Trommer
Jacob Andersen – Percussion
Bjørn Fredriksberg – Bas
Ole Ellingsgaard – Guitar
Søren Lund – Guitar
Aage Midtsveen – Guitar
Poul Halberg – Guitar
Ebbe Ravn – Keyboard, Programmering
Peter Ljung – Flygel, Organ
Søren Bundgaard – Keyboard
Nicolai Schultz – Tværfløjte, Piccolofløjte, Sopransax
Hans Ulrik – Klarinet
Flemming Fiol – Violin
The City of Prague Philharm onic / dirigeret af Adam Klemens

Indspilningsinfo

Lun dgaard Studio / Ebbe Ravn / Henrik Nilsson
Polar Studio / Stefan Boman
Barrandov Studio / Michael Hradisky
CMC Studio / Søren Bundgaard
Mixet i: CMC Studio / Henrik Nils son
Mastering: Tocano Mastering / Jan Eliasson
Art – work: Pandrup Grafisk Produktion / J anni Rask
Fotos / Nils Krogh

   
   
  Pressetekst – [27/5-2002]

  Harmonika med H – som i Hygge

  – At spille harmonika er bare hyggeligt, og noget af det hyggeligste er “buskspil”, hvor man ved årets mange harmonikatræf går rundt mellem teltene eller campingvognene for at finde nogen at spille sammen med. Det lykkes næsten altid. Det kan være andre harmonikaspillere, men det kan for eksempel også være en guitarist. Så finder man på stedet et eller andet at spille. Og vi har hørt om “buskspil” med helt op til 500-600 deltagere, der har spillet sammen…!

  Det tager ikke mange minutter for duoen Kristian & Jesper – Kristian Rusbjerg fra Brønderslev og Jesper Møller Christensen fra Herning – at tale sig varme på, hvorfor de spiller harmonika. Og hvorfor de nu har udsendt pladen “Harmonika træffere”.

  Dels holder de selv umådeligt meget af harmonikamusik og lytter en del til den privat, først og fremmest forbilledet, et italiensk-amerikansk harmonika-fænomen ved navn Pietro Frosini. Dels har harmonikamusikken en meget stærkt social side – mange af deres venner har de truffet ved at tage til harmonikatræf.

  Kristian har spillet, siden han var 11 år, og Jesper, siden han var 14 år – Kristian inspireret af sin bedstefar, og Jesper inspireret af sin mor. Og på et tidspunkt fandt Kristians bedstefar og Jespers daværende spillelærer ud af, at det var en god idé, hvis de to drenge fandt sammen. Og de har været sammen siden. Som nære musikalske venner, der har lært – og stadig lærer – meget af hinanden.

  I løbet af et år når de at komme ud for at spille syv-otte weekender hver sommer, først og fremmest på landets mange harmonikatræf, og de nyder åbenlyst den hyggelige og meget afslappede stemning, der altid præger disse træf, hvor man som de siger – “altid kan tage harmonikaen på nakken og gå rundt for at se, om man kan finde nogen at spille sammen med”.

  Kristian & Jesper har fået skabt sig et godt, stort og trofast publikum, der ser frem til duoens kunnen. Og selv er Kristian & Jesper også fuldt ud klar over, hvad publikum har af forventninger:

  – Ude spiller vi meget fransk musettemusik, en hel del fra Pietro Frosinis repertoire og derudover også såkaldt ”gammel dans”. Men det er helt tydeligt, at det, der gør sig bedst live, er, når der virkelig er fart over feltet i hurtige numre, hvor man virkelig viser, hvor stærkt man kan spille, altså egentlig artistiske numre.

  11 års venskab – inkluderet halvandet år, hvor de har boet sammen i Herning, mens de begge har studeret inden for IT-branchen – holder, fordi Kristian & Jesper hele tiden har nogen at spille op til, og fordi de har erkendt, at de nok i sidste ende er nogenlunde lige gode. Det har de endda sagkundskabens ord for. Tre gange har Kristian vundet et særligt Frosini Grand Prix, mens det er blevet til to gange for Jesper. I dysten gælder det om at spille ét nummer af Frosini og ét efter eget valg – men endnu er det aldrig lykkedes for nogen af dem at vinde den internationale finale i Frosini Grand Prix, som står mellem musikere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Rusland og sommetider også England.

  I Grand Prix’et bliver musikerne vurderet inden for fem kategorier: bælg, bas, diskant, udførelse og sværhedsgrad, og vinder bliver den, der samlet scorer de højeste karakterer. Og om ikke andet har dysten fungeret som adgangsbillet til musikalske rejser til Norge og Sverige, men også Rusland, og i dag har begge musikere en drøm om den helt store harmonika-tur til USA.

  Men lige nu gælder det optræden i forbindelse med sommerens harmonikatræf for at fejre pladen “Harmonika træffere”, som er blevet, hvad Kristian & Jesper selv kalder “meget bred og folkevenlig ved at rumme melodier, som folk uden tvivl kan lide, også selv om de ikke har det helt store kendskab til harmonikamusik”.

  – Da vi i sin tid begyndte at spille harmonikamusik, kunne det næsten ikke gå stærkt nok. Det var slet ikke nok for os at spille traditionelle numre som “Calle Schewens vals”. Vi skulle straks kaste os over noget af det sværeste af Frosini. Men nu er vi blevet så modne, at vi har indset, at det faktisk kræver en hel del at kunne spille “Calle Schewens vals” ordentligt, fortæller Kristian & Jesper, som også har et andet nummer fra Evert Taubes repertoire med, “Min älskling du är som en ros”, men også numre, der er omarrangeret for harmonika, blandt andre Bent Fabricius-Bjerres filmtema “Forelsket i København”, diskret forvandlet til pariserstemning takket være lyden af fransk musette, samt “Hvorfor er lykken så lunefuld?”.

  At de i det hele taget er kommet i gang med at indspille plader er lidt af en tilfældighed. I forbindelse med Bindslev Harmonikatræf i Nordjylland i 2000 blev de af en konferencier spurgt, om de havde udgivet en cd. Svaret lød, at det var for dyrt. Dette svar sendte konferencieren ud over publikum, og bagefter meldte en herre sig bag scenen med en besked om, at han var parat til at låne dem penge til det, der for et år siden blev til duoens første plade, “Kristian & Jesper – nu også på cd”. En cd, som primært har fungeret som deres ”visitkort” – og har fået pladeselskabet CMC i Aalborg til at henvende sig til Kristian & Jesper for at skabe det, som duoen selv betragter som “Skandinaviens vel nok mest ambitiøse harmonikaplade med dygtige studiemusikere, der har sørget for at tilføre pladen et væld af detaljer, som man først opdager, hvis man hører pladen mange gange”.

  For Kristian & Jesper har det for eksempel været en helt ny fornemmelse ikke “bare” at skulle spille sammen, men også spille op til for eksempel strygere. – I Danmark bliver der indspillet og udgivet flere plader, end man tror, med harmonikamusik, men resultatet bliver ikke altid lige godt, fordi tiden og ressourcerne ikke er til rådighed, og fordi der sjældent står et pladeselskab bag.

  Kristian & Jesper

  Harmonika træffere – Reklamefilm

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.